Meruňkový džem
- tvrdší,méně zralé, avšak dobře vybarvené meruňky
Na 1 kg odpeckovaných meruněk:
- 800 g krystalového cukru
- 6 g kyseliny citrónové
Meruňky dobře omyjeme, zbavíme pecek, rozkrojíme na čtvrtky a dáme do studené vody s kyselinou citrónovou (1 lžička na 1 l vody), aby na vzduchu nehnědly.
Tři čtvrtiny meruněk podlijeme trochou vody a v nízkém kastrolu dusíme doměkka. Potom přidáme asi čtvrtinu dávky cukru a za stálého míchání vaříme dále.
Po 15 minutách přidáme po částech zbytek cukru, zbytek meruněk, kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody a prudce vaříme, než začne džem rosolovat. Pokud se utvoří pěna, sebereme ji těsně před koncem varu. Ještě vařící meruňkový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme, uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Aby měl meruňkový džem pěknou, světlou barvu, neměl by se dlouho vařit, proto ho připravujeme raději v menších dávkách. Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce.
Meruňkový džem můžeme připravit také z předem proslazených meruněk. 1 kg pokrájených a odpeckovaných meruněk prosypeme 500 g cukru, podlijeme trochou vody a vaříme asi 5 minut. Směs necháme 12 hodin proslazovat. Potom uvedeme k varu a prudce vaříme. Po chvilce přidáme 40 g pektogelu smíchaného s 200 g cukru a 4 g kyseliny citrónové rozpuštěné ve lžíci vody. Vaříme do konzistence džemu. Tvoří-li se pěna posbíráme jí.
Kdy je meruňkový džem hotový, poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář